GEOminor

IDM minor, 2011_2012, periode 1
Klaas Jan Mollema (mail, site)

overzicht    praktijkopdracht    beoordeling    planning    templates

printversie | poster


Geoinformatie cruciaal voor de genie

lees het artikel.

'Waar kunnen we ons basiskamp het beste inrichten', 'Wat zijn de beste routes en komen we hier bruggen tegen?', 'Wat is de conditie van de bruggen?' en 'Hoe waarschijnlijk is het dat we hier IED's tegen zullen komen'. Een Geografisch Informatie Systeem(GIS) geeft antwoord op deze vragen. De genie maakt sinds vijf jaar gebruik van ArcGIS, het GIS van ESRI Nederland. Majoor Cris Smeets van het kenniscentrum van de genie legt uit: "We zochten een systeem om informatie over een gebied in op te slaan, te beheren en te visualiseren. De keuze voor ArcGIS lag min of meer voor de hand, omdat dit pakket wel zo'n beetje de standaard GIS-software is voor Defensie. De andere eenheden van Defensie en andere NAVO-landen gebruiken het ook." (bron)


Het organiseren en bij elkaar brengen van informatie op grond van GEO locatie is voor veel organisaties erg belangrijk. In gemeenten wordt veel gebruik gemaakt van geografische informatiesystemen (GIS) en op internet heeft Google maps een nieuwe manier van informatieorganisatie/presentatie veroorzaakt. In de nabije toekomst wordt geo-informatie nog belangrijker door de opkomst van augmented reality. Mobiele applicaties als LAYAR en UAR voegen aan de (door de camera geziene) normale wereld een informatielaag toe uit GISystemen.

Dergelijke vormen vraagt van de IDM student in de toekomst een andere manier van organiseren rond informatie. Bedrijfsprocessen, informatieprocessen, opslag en toepassing zijn wezenlijk anders op geo-locatie, dan bij klassieke informatieprocessen.

Een ander belangrijk (communicatief) aspect van Geografisch gepresenteerde informatie, is de wijze van vizualisatie. Vele jaren is er een ontwikkeling gemaakt voor de representatie van complexe hoeveelheden informatie. Tijdens dit blok maak je kennis met manieren waarop informatie in beeld gebracht wordt.




doel

- De student kent het maatschappelijk belang van geo-informatie
- De student weet hoe informatie geografisch geordend aan de gebruiker gepresenteerd kan worden
- De student heeft kennis gemaakt met augmented reality




leerplan

download het leerplan


competenties

- probleemanalyse
- informatiebehoefte
- marktonderzoek
- pakketselectie
- ontsluitingsstructuur
- parametriseren



onderwerpen

  • Content en toegankelijkheid: Wat is geo-informatie; metadata voor GEO (iso/inspire), basisregistraties, informatiemodellen, methoden en technieken, objectgericht werken
  • Communicatie: Informatievisualisatie; scheiden van hoofd en bijzaken in te groot aanbod
  • Tools: GIS; augmented reality; web2; web3; informatie visualiteiten; datamodel; ESRI; webservices
  • Organisatiekunde: Gemeentelijke organisatie; ruimtelijke processen; projectmanagement; objectgericht werken
  • Onderzoeks en informatievaardigheden: Datamodellering en datamining



organisatie

In de eerste weken volg je ondersteunend onderwijs en start je direct met de voorbereidingen (research) voor je project. Naarmate de weken vorderen, gaan deze over in experturen voor de diverse onderwerpen. Hieronder zie je welke docenten expert zijn voor welk onderdeel.Wil je gebruik maken van de expertise van deze docenten buiten de college's om, of tijdens de geroosterde spreekuren? Stuur ze dan een mailtje.
> Klaas Jan Mollema (blokcoordinator) > Jochem Mollema (extern)
> Antoine Gribau (extern)
> Gemeente Den Haag (gastcollege)

opdrachtgever: Je hebt tijdens het blok regelmatig contact met je opdrachtgever. Op andere momenten afspreken kan op aanvraag via de e-mail met Jochem Mollema.
projectgroepen: Tijdens het project werk je in projectgroepen van 2 à 3 personen. Gezamenlijk werk je aan de projectopdracht.
zelfstudie: Daarnaast is er in het rooster tijd vrijgemaakt voor zelfstudie en groepswerk (lab). Realiseer je daarbij dat de studielast minimaal 20 uur per week is.
studieloopbaanplanning: In week 10 lever je je procesverslag in bij je SLB-er
tutoring: De deeltijd heeft geen aparte tutor. De blokcoördinator is aanspreekpunt bij groepsproblemen.

inspiratie

  • Pakketselectie / Klaas Jan Mollema
    Den Haag : De Haagse Hogeschool
  • Informatieanalyse, gegevensanalyse, gebruikersanalyse / Klaas Jan Mollema
    Den Haag : De Haagse Hogeschool



tentamenstof

  • Alle collegepresentaties op Blackboard
  • GIStutorial basic workbook 1 / Wilpen L. Gorr; Kirsten S. Kurland / ISBN 9781589482593
  • artikelen over informatievisualisatie op Blackboard

colofon

De GEOminor is een onderdeel van de opleiding InformatieDienstverlening en -Management aan De Haagse Hogeschool.
Klaas Jan Mollema is aan De Haagse Hogeschool verbonden als docent 'Toegankelijk maken van beeldmateriaal', 'ict middelen' en 'geo-informatie'. meer informatie: http://www.zijlmo.nl/mo & http://www.idmdenhaag.nl
De GEOminor is een idee van Antoine Gribnau, Jochem Mollema en Klaas Jan Mollema